Една от рецептите, които трябваше да направя по повод гостуването ми на страниците на списанието GoodFood, бе основно ястие. Тъй като не исках да показвам какво може да се сготви с месо, заложих на едно малко непознато в пределите на страната ни ястие, но предпочитано в белгийската кухня. Цикория с шунка и сирене е типично белгийско ястие и се сервира с пюре от картофи. Леко ястие, подходящо за есента и зимата, когато на пазара няма много местни за готвене зеленчуци. Подхожда си с бяло вино. Вкусът на ястието е силен и плътен.

Цикорията не е растение, което расте в нашите географски ширини, затова може би не е толкова познато и у нас. Вътрешността или листата на цикорията се използват в приготвянето на салати или предястия. Външната част на листата са бели и леко потъмняват към краищата си. Сърцевината е снежно бяла. 

Когато избирате цикория гледайте да е твърда и стегната и листата й да не са меки. Така ще познаете, че е най-свежа.

Приготвяне: 

Разделете цикориите на 2 половини през средата и загрейте котлона на средна температура. Сложете маслото и запържете по 2 минути от всяка страна цикориите. Извадете ги и отставете да се охладят за няколко минути. Завийте половинките с едно парче шунка, като долните краища да бъдат от долната страна. Подредете рулата в тавичка едно до друго.

Подгответе сос бешамел, с който ще залеете рулата. Загрейте котлона и в сух тиган сложете леко да се запече брашното . Отстранете от огъня и добавете предварително затопленото прясно мляко. Бъркайте енергично и върнете тигана на котлона. След като се сгъсти, изсипете бешамела върху рулцата. Отгоре добавете настъргания кашкавал.

Поснесете топло като предястие или основно ястие. *Забележка: В рецептата липсва сол. Не се притеснявайте, ястието няма да бъде безсолно. Ако желаете добавете след това, но не е необходимо тъй като шунката и кашкавалът съдържат сол.

Цикория с шунка

25 | 09 | 2011
4 цикории
20 г масло
600 мл прясно мляко
3-4 суп.л. брашно
8 резена шунка, нарязани на тънко
200 г кашкавал Гауда, Грюер или друг вид сирене
Порции: 
2 порции
Време за приготвяне: 
подготовка :15 минути
печене:20 минути
Подобни рецепти: 
2022 Cooks and Bakes. Всички права запазени.